Kommunális hírek

Kapcsolat

Székhely: 
5100 Jászberény, Margit-sziget 1.sz.

Cégjegyzékszám: 
16-10-001579

Telefon/Fax:
+36-57/411-618

E-mail:
vvzrt@vvzrt.hu

Avarégetés

2021.10.20.

Ez év január 1-jétől a zöldhulladék égetése országosan tilos (környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény) – mindössze a veszélyhelyzet idejére kaptak az önkormányzatok engedményt a tiltás bevezetésére (549/2020. (XII. 2.) Korm. Rendelet). Néhány önkormányzat fenti okból engedélyezi az avar égetést, Jászberényben azonban tilos és büntetendő.

Az avarégetés két szempontból is káros egyrészt nagyon szennyezi a levegőt, másrészt ha az elégetett zöldhulladékot komposztálják, az visszajut a természetes anyag-körforgásba s növényeket táplál volna ahelyett, hogy füstbe megy.


Mi történik, ha valaki begyújtja a kerti „füstgyárat”

Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre. Egy átlagos kerti tűz (100 kg zöldhulladék), melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, hatalmas  légszennyezést okoz. Nagy mennyiségben keletkezik a fulladást okozó szén-monoxid, rákkeltő részecskék és szénhidrogének, tüdőkárosító nitrogén-oxidok és az egyik legmérgezőbb anyag, amit beszívhatunk, a benz-a-pirén. Sajnos a kerti hulladékkal a mérgező, perzisztens vegyszermaradvány is elég, s nem ritka, hogy a meggyújtott zöldbe műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, tovább növelve a légszennyezők listáját.

Mit okoz a részecskeszennyezés?

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az európai részecske-szennyezésről készített tanulmánya szerint Magyarországon évente 15.865 ember hal meg idő előtt. Ezek az emberek nálunk átlagosan csaknem 10 évvel tovább élhetnének, ha nem sújtaná őket a részecske-szennyezés. Ez azt jelenti, hogy minden évben 153.000 életévet veszítünk. Ebben a tekintetben első helyen állunk Európában. Megjegyezzük, hogy korábbi tanulmányokból ismert: a légszennyezés miatt betegen eltöltött napok száma ezerszer-tízezerszer magasabb, mint a halálozások száma. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon évente összesen legalább 16 millió napon keresztül betegeskedünk csak a PM10 miatt! Az életvesztéseken és betegeskedésen túl ennek hatalmas gazdasági kárai vannak, veszélyeztetik az ország versenyképességét, így az avarégetés szigorú tiltása lenne indokolt. Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során.

Zöldhulladék szállítás

A leginkább üdvözítő megoldás az lenne, ha mindenki komposztálná a zöldhulladékát és a saját kertjébe juttatná vissza a komposztot, azzal együtt a tápanyagokat. De akinél több ilyen hulladék keletkezik, mint amit saját maga kezelni tudna, ő a települési zöldhulladék elszállításban bízhat. Jászberényben a Jászberényi V.V. nonprofit Zrt. munkatársai házhoz-menő rendszerben rendszeresen elszállítják a kertekben keletkező zöldhulladékot.

A legjobb megoldás azonban a komposztálás!

Valamennyi kerti hulladék és avar komposztálható. A folyamat során az elhalt növényi részeket mikroorganizmusok bontják le és alakítják át humusszá. A humusz hosszú távon tárolja és a növények számára könnyen felvehető formában adagolja azokat az ásványi anyagokat, melyek a növekedéshez szükséges. A komposztálás során elkerüljük a hatalmas légszennyezést, értékes humuszhoz, növényi trágyához jutunk. Komposztálni mindenki tud, aki égetni tud. Mindössze időre és néhány négyzetméter árnyékos helyre van szükségünk a kertben. Alapvető szabály a megfelelő aprítás, a komposzt rendszeres keverése, nedvesen tartása és a tűző nap elleni védelme. Fontos, hogy a komposzt közvetlen kapcsolatban legyen a talajjal, hiszen a lebontó mikroorganizmusok onnak „költöznek” bele. A komposztálás folyamata általában 1 év, de bizonyos növények (dió, tölgy), vastagabb ágak komposztálása éveket vehet igénybe. Nélkülözhetetlen szerszám a vasvilla vagy ásóvilla, mellyel a komposzt keverését végezzük. Hasznos segédeszköz a komposztálóedény, aprítógép. Ezek hiányában halomba rakva is komposztálhatunk, az aprítást metszőollóval is végezhetjük.

A beteg növényi részeket sem égetjük, hanem thermokomposztba tesszük, ahol a magas hőmérséklet miatt a fertőzőképességét lecsökkentjük. A beteg növényi részeket, ha nincs sok, akkor tegyük külön és akár ha nagyon szélcsend van, teljesen száraz és nincs tűzgyújtási tilalom, akkor egy baráti grillezés alkalmával lobbantsuk lángra két steak között. A zöldhulladék-gyűjtő zsákokban vagy kötelgelve szintén elhelyezhetőek ezek a növényi részek. Komposztáló edények ingyen elvihetők a JVV Nonprofit Zrt. Szelei úti hulladékudvarából!

A komposztálás és hulladékégetés körül számos tévhit és anomália kering a közbeszédben. Ezek közül villantunk fel néhányat és válaszolunk rá a szakemberek tudását használva.

Tévhit: A zöldhulladék égetése nem lehet olyan káros, hiszen fával szabad fűteni.

A fatüzelés is jelentős mennyiségű szennyezőanyagot juttat a levegőbe, azonban a megfelelően kialakított tüzelőberendezésben, száraz tűzifával való fűtés által okozott légszennyezés töredéke annak, ami a szabadtéren zajló zöldhulladék-égetéskor jut a levegőbe. Ennek az oka egyrészt, hogy az avar és egyéb növényi hulladék nedves, összetömörödött, nehezen égő növényi anyagok, így lassan, oxigénhiányosan füstölögnek. Ráadásul szabadtéren, tűztér hiányában nehezen tud a tökéletes égéshez szükséges magas hőmérséklet kialakulni – így általában nagyon sok káros anyag kibocsátásával járó égés történik. Ráadásul mindez a föld szintjéről egyenesen az emberek, gyermekek, ablakok magasságába jut. Ezzel szemben a kályha, kandalló zárt tűzterében, a megfelelően kialakított tüzelőberendezésben az oxigénellátás biztosított, több száz fokos hő is keletkezik, ezáltal kevesebb káros anyag kibocsátásával jár, mint a szabadtéri zöldhulladék-égetés. A tüzelőberendezés füstjét több méter magas kémény vezeti el. Természetesen a helytelen, korszerűtlen fafűtési szokásokkal is jelentős légszennyezés okozható, ezért el kell sajátítanunk a fatüzelés helyes módját (video).

 

Tévhit: A zöldhulladék elszállítása még károsabb, hiszen műanyag zsákokban tesszük ki a szemetet, és dízel üzemű autókkal viszik el.

Ha a komposztálás helyben nem megvalósítható, akkor a zöldhulladék elszállítása még mindig kevésbé káros, mint az égetés. A zöldhulladék-gyűjtő zsákok kezeléséről a hulladékkezelő telephelyén gondoskodik. A településeken végighaladó gépjárművek szennyezése, bár önmagában jelentős, még így is jóval kisebb, mint a zöldhulladék égetése, amelynek során mindenféle szűrő használata nélkül, órákon át kontrollálatlanul kerülnek a szennyező anyagok a levegőbe.

Tévhit: A komposztálás csak a városi emberek hóbortja, a nagy kertben lemetszett gyümölcsfaágak nem férnek el három komposztálóban sem.

Számos gazdálkodó van, akik több hektáros területeket művelnek, gondoznak égetés nélkül. Az általános tudományos megközelítés szerint amennyi zöldhulladék egy kertben keletkezik, az ott el is komposztálható.

A nagyobb ágakra megoldás lehet:

  • Alaposan kiszárítva tüzelőberendezésben fűtési céllal elégethetők.

  • Zöldhulladék elszállításakor kötegelve elviszik azokat is

Forrás: agroforum.hu, magyarmezogazdasag.hu, e-misszio.hu, levego.hu

vissza