Kommunális hírek

Kapcsolat

Székhely: 
5100 Jászberény, Margit-sziget 1.sz.

Cégjegyzékszám: 
16-10-001579

Telefon/Fax:
+36-57/411-618

E-mail:
vvzrt@vvzrt.hu

Állatkert

Jászberényi Állat- és Növénykert – „Kis állatkert – nagy élmény!”

 

 

 

 

 

 

 

>> Hírek, aktualitásokAktuális hírekért látogasson el a Jászberényi Állat- és Növénykert Facebook oldalára vagy az állatkert honlapjára:A Jászberényi Állat- és Növénykert elődje a „Hűtőgépgyár Kultúrparkja” 1979-ben a Nemzetközi Gyermekév tiszteletére nyitotta meg kapuját. Alapítója és tulajdonosa a Lehel Hűtőgépgyár volt. Az első évtizedekben az állatok többsége szűk ketrecekben élt a park célja csupán az állatok bemutatása volt. Az intézmény helyzetét nehezítette, hogy időközben a tulajdonosok is változtak.

A fejlesztések 1997-ben kezdődtek, ekkor már a város önkormányzata volt a tulajdonos. Megszűntek a rossz tartási körülmények, megújultak az állatok kifutói, megváltozott a bemutatott fajok összetétele, elkezdődtek a látványetetések. Mára az ország egyik legkisebb területű állatkertje, a térség leglátogatottabb intézményévé vált.

Állatkertünk egyik legfontosabb feladatának a környezeti nevelést tekinti, melynek középpontjában az élő állatok természet közeli környezetben történő bemutatása áll. Erre alapozva tartunk látványetetéseket, csoportvezetéseket az iskolai szünetben pedig zoo táborokat. Az oktatáson túl részt veszünk különböző fajmegmentő programokban. Tagjai vagyunk a Magyar Állatkertek Szövetségének (MÁSZ), a Magyar Vad- és Állatkerti Állatorvosok Társaságának (MVÁÁT), az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA), a Vad- és Állatkerti Állatorvosok Európai Szövetségének (EAZWV), a Nemzetközi Fajnyilvántartó Rendszernek (ZIMS).