• Köszöntjük weblapunkon

    Köszöntjük weblapunkon

  • Kommunális ágazat

    Kommunális ágazat

  • Állatkert

    Állatkert

  • Termál fürdő

    Termál fürdő

  • Jégpálya

    Jégpálya

Flakon nélkül olcsóbb

2021.10.19.

Bár a JVV Nonprofit Zrt. házhoz-menő szállítási rendszerben elviszi a sárga zsákokban szelektíven gyűjtött műanyag palackokat és a gyűjtő-szigeteken is elhelyezhetőek a kiürült flakonok, mégis érdemes átgondolni valóban szükséges-e palackozott vizet vásárolni!

Az alábbi cikk ennek ellenkezőjéről próbál meggyőzni. A műanyag flakonokba zárt víz amellett, hogy a pénztárcánkat közvetlenül érintő anyagi kiadásokat jelent, közvetve is sokat kell fizetünk érte, hiszen a csomagolás, majd a műanyag hulladék feldolgozása, az okozott környezeti károk mind rengeteg költséget jelentenek.

Majdnem másfél-ezerszer rosszabb a palackozott víz a csapból folyó ivóvízhez képest

A Science of the Total Environment tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban spanyol szakértők a barcelonai ivási szokásokat nézték meg, és rájöttek, hogy ha a helyiek a csapvizet választották volna a palackok helyett, akkor 3 500-szor több pénzt spórolhattak volna meg.

A pénzügyi előnyökön kívül a műanyag-szennyezettséget is jelentősen csökkenthették volna, hiszen egész pontosan 1 400-szor kevesebb mennyiségű hulladék kerülhetett volna ezáltal a természetbe.

Cristina Villanueva, a Barcelonai Globális Egészségügyi Intézet kutatója, egyben a tanulmány főszerzője elmondta, egyelőre nincs semmilyen kézzel fogható bizonyíték arra, hogy a palackozott víz egészségesebb lenne a csapvíznél.

„Habár a csapvíz esetében gyakran felhozzák, hogy egyes régiókban szennyezett lehet, Európában ez nem igaz, hiszen mindenhol ivóvíz folyik, így csak pazarlásnak gondolom a flakonokban árusított folyadékok alkalmazását.”

Amíg Ázsiában és Afrikában több helyen is szinte kincsként kezelik a tiszta ivóvizet, és gyakran bűnszövetkezetek birtokolják a forrásokat, addig Európában és az USA-ban természetesnek vesszük, hogy a csapból ivóvíz folyik, amivel még fürdünk is, ezt pedig sajnos nem használjuk ki eléggé, és elpocsékoljuk.

„Szerintem a palackozott vizeket értékesítő nagyvállalatoknak bejött a marketing, a reklámok révén ugyanis elérték, hogy az emberek sokkal jobban bíznak a termékeikben, mint a csapból kiereszthető vízben” – tette hozzá Villanueva.

Forrás: liner.hu

Fotó: gettyimages

vissza

Kommunális hírek

Kapcsolat

Székhely: 
5100 Jászberény, Margit-sziget 1.sz.

Cégjegyzékszám: 
16-10-001579

Telefon/Fax:
+36-57/411-618

E-mail:
vvzrt@vvzrt.hu